Guillem: web personal

Categories

Tags

Extensions pel Firefox

publicat el diumenge, 22 de febrer de 2009 a Tecnologia

Fa uns dies, just abans d’acabar l’any, comentava amb una amiga per què el Firefox és molt millor que l’IE. Deixant de banda el tema de seguretat i, sobretot, de respecte dels estandards, ho és per les extensions. I és que gràcies al potent sistema d’extensions de Firefox aquest deixa de ser un simple navegador per passar a ser una autèntica eina de treball/oci.

Per buscar un símil, que segurament li serà molt familiar, és el mateix motiu que fa tant potent el WordPress. Aquest és, en principi, una simple eina de blog. Com a això, és bona, però hi ha mil alternatives. La gràcia és que té mil afegits (plugins) per integrar-hi Youtube, Google Videos, Flicker i demés, per gestionar els comentaris, anuncis o mil coses més… i un munt d’opcions més. Alguns plugins afegeixen funcionalitats completament noves i altres donen una manera millor (o adaptada a les necessitats de certs usuaris) de fer la mateixa feina que fa la versió estandard.

A més, el sistema de plugins, addons… dona la possibilitat de mantenir el producte original senzill i optimitzat per la seva funcionalitat principal (així, per exemple, WordPress segueix sent útil per la gent que no té ni idea d’informàtica però vol/necessita un Blog). Però, alhora, permetre als usuaris avançats, tenir una potent eina adaptadable a les seves ncessitats.

Però bueno, anant al gra, escribia aquest post per donar un llistat d’extensions útils que conec i, en general, utilitzo. Ara, això sí, penseu que carregar el Firefox amb desenes d’extensions afecta al rendiment!

Extensions per a l’usuari

Aquestes són les extensions útils pels usuaris (intensius) d’internet

 • Del.icio.us Bookmarks: Del.icio.us és un dels seveis de bookmarks on-line més antics i amb més usuaris. Impulsor de la filosofia web 2.0 (el contingut el creen els usuaris compartint el seu coneixement, gustos…). Aquesta és l’extensió per excelència, amb sidebar per navegar pels teus bookmarks i botons a la barra d’eines per postejar, ràpidament, una nova web (amb recomanació de tags inclosa), tot això sense trepitjar la web.
 • Tab Sidebar: Una alternativa a la barra de pestanyes. Mostra a la sidebar previsualitzacions de cada pestanya. Certament, no l’utilitzo per que treu molt d’espai, però la tinc habilitada (és qüestió de mostrar o amagar la sidebar) per que a vegades va bé.
 • Operator: Una barra d’eines per capturar els microformats. Aquests són una proposta d’estandard per, fent ús de tags específics d’XHTML, afegir les informacions de contacte, adreces… de manera que eines com aquesta extensió, ho puguin utilitzar per generar vCards i calendaris automàticament. Un pas més cap a la web semàntica.
 • Foxmarks: Extensió (i webservice associat) per tenir sincronitzades les Adreces d’interès (bookmarks en anglès) del Firefox entre diferents ordinadors. A més a més, pots accedir als les adreces des d’una web (webservice my.foxmarks.com). Si no vols dependre de tercers, pots fer la sincronització a través del teu propi servidor (via FTP, WebDAVs o un servidor Cosmo).  Senzill i pràctic, pots configurar quan vols que sincronitzi: automàticament, al tancar o només manualment, i si vols que et pregunti abans de fer-ho. També té un sistema de perfils per poder decidir, per cada perfil, quines carpetes conté (per exemple, per tenir uns bookmarks per la feina i uns altres per casa. L’únic que veig que li faltaria es que poguéssis tenir sincronitzada només una carpeta (amb les seves subcarpetes) per poder-ho utilitzar com a bookmark col·laboratiu.
 • Brief: Una extensió que converteix el Firefox en un lector de Feeds. Utilitza una carpeta de les Adreces d’interès per desar (anar a buscar) els feeds, i dins d’aquesta carpeta pots crear-ne d’altres per tenir-los ben organitzats. És àgil i còmode, i té una integració completa amb el sistema de bookmarks del Firefox (en la pròpia visualització del feed et marca les entrades que has col·locat al bookmark, juntament amb les seves etiquetes). L’únic que li falta és algun sistema de sincronització, però com que permet importar/exportar del format OMPL, hauria de ser possible ampliar les funcionalitats de l’extensió per afegir-li un backup automàtic a una carpeta en xarxa.
 • Google Reader Watcher: Suposo que coneixereu el lector de feeds RSS de Google, no? Doncs aquesta senzilla extensió afegeix a la barra d’estat un botó per estar al dia dels feeds que et queden per llegir, i un accés ràpid cap aquests.
 • Better GReader: Et permet afegir millores visuals (llistats amb colors, previsualització, skins…) a Google Reader, de forma personalitzable (esculls què afegeixes i què no).
 • Wizz RSS News Reader: Wizz RSS són moltes coses. Per un cantó tens l’extensió de Firefox que converteix el teu navegador en un complet lector/subscriptor de feeds. Però també ofereix una versió standalone (aplicació independent) per aquesta tasca. Alhora, ofereix un servei de desat de les teves subscripcions al seu servidor, de manera que pots accedir-hi des de diversos ordinadors i, inclus, des d’una pàgina d’internet. Té multiples opcions d’importació/exportació (inclòs l’estàndardOPML en local o des d’una URL) i un rudimentari sistema de lectura off-line.
 • Feedly: Extensió (i webservice associat) per tenir en una única pàgina, a l’estil magazine o iGoogle el contingut del teu Google Reader i Twitter. És una manera més d’accedir a aquests serveis d’una manera més integrada al teu Firefox i, per tant, més accessible.

Extensions per al desenvolupador web

Però als qui realment ajuda és als desenvolupadors web, ja que té algunes perles que fan mooooolt més fàcil la nostra feina.

 • Utilitats generals
  • Web developer: com el seu nom deixa entreveure, l’extenció bàsica per al desenvolupador/dissenyador web. Afegeix multitud d’utilitats super pràctiques per als que ens dediquem a aquest món. Les que més utilitzo: veure els estils que afecten a un element (Ctrl+Mayus+Y, clicar sobre l’element en qüestió mentres et va indicant el path CSS), editar les fulles CSS (a la barra lateral, t’apareix una pestanya per cada CSS i pots editar com si fos un editor de text, veient els canvis al renderitzat de la web en el moment), el mateix per l’HTML, mostrar els camps i atributs d’un formulari (inclosos els ocults), veure el codi generat (després de les optimitzacions del navegador i dels canvis provocats pels JavaScripts)…
  • Firebug: complement ideal a Web Developer. T’afegeix el debugat dels scripts JavaScript i jo l’utilitzo, sobretot, per debugar CSS, ja que cliques sobre l’element (m’entres et mous per la pàgina en mode inspecció, et va enquadrant els diferents elements pels que passes) i et mostra tots els estils que li afecten jerarquicament (tant els definits sobre el propi element/path CSS com els que hereda dels seus elements pare), indicant clarament el full i path CSS que li està posant aquesta propietat.
  • Server Switcher: Si quan desenvolupeu un site (p.e: http://www.example.com) ho feu sobre el vostre PC (http://localhost) o un servidor de desenvolupament (http://develop.example.com), amb aquesta senzilla extensió podreu canviar de http://develop.example.com/el/path/que/sigui a http://www.example.com/el/path/que/sigui amb un clic sobre un nou icona a la barra d’adreces (es configura molt fàcilment per domini o URL).
  • ColorZilla: una petita i útil extensió per obtenir el color de qualsevol part d’una web (fons, botó, link…) en format exadecimal, RGB… no disponible per sistemes de 64 bits :-(
  • Measurelt: una altra petita i útil extensió per mesurar en pixels una àrea de la web. Cliques, arrastres, i et diu amplada i alçada, així de fàcil.
  • Tidy Browser Button
 • Validadors
  • HTML Validator (utilitza Tidy)
  • CSS Validator
  • RSS Validator
  • Page Validator
 • Compatibilitat amb IE
  • IE NetRenderer

Espero que us sigui útil!